Прост трик срещу алергична / сенна хрема

сенна хремаСенна хрема и начин, с който да я преборим.

Тук не става въпрос нито за лекарства, нито за билки, а за хитър трик, с който ще се отървете от досадната алергия.

Но първо:

Какви са симптомите на досадната сенна хрема?

Все повече хора в последно време се сблъскват с алергични проблеми. Една от най-честите форми е алергичният ринит или “сенната треска”, която причинява постоянен теч от носа и възпаление на неговата лигавица.Накратко, алергичният ринит се получава, когато вдишате съставки от въздуха, от които сте алергични и които, в контакт с лигавицата, предизвикват възпалителна реакция, след която следват множеств

о проблеми.Този тип реакция е особено изразена през пролетта и лятото, когато голям брой потенциални алергени се освобождават във въздуха и така се създава голяма концентрация на полени от различни цветя, билки, храстчета. Например, растението на снимката вляво предизвиква панически страх у много хора с такива алергии, защото то има по себе си огромен брой алергени.

Най-честите симптоми са:

  • сърбеж в носа
  • често кихане
  • течащ или запушен нос
  • болно гърло
  • сърбеж и сълзене от очите

Като цяло проблемът не е от най-страшните, но пък със сигурност може да се каже, че е едно от най-неприятните усещания. Особено пролетта… Опитайте това, което ще опиша по-долу. Може да не ви подейства, но ако ви отърве от сенната хрема, ще сте благодарни на себе си за усилието, което сте положили, а то наистина е минимално. Вижте също и смути срещу пролетните алергии

Нека да минем на самия трик срещу сенната хрема.

Тъй като тези реакции се получават при хора с алергии, когато се разхождат на открито, т.е. на място пълно с алергени (прах, цветен прашец и др.), е необходимо преди да излезете от вкъщи, да вземете клечки за уши (1-2) и да ги напоите добре с най-обикновено олио или друга мазнина.

С напоените клечки добре намажете ноздрите от вътрешната страна, за да бъде лигавицата, колкото е възможно по-покрита. Разбира се, не бива да прекалявате с натискане на клечките във вътрешността на носа, за да не се нараните. Ако планирате да се задържите дълго време на открито, вземете със себе си малка бутилка с олио и няколко клечки за уши, така че ако е необходимо, процедурата да се повтори.

По този прост начин, алергените ще се залепват на омазнената лигавица, тоест по един “щит”, който ще предпази лигавицата на носа и няма да се случи обичайната бурна реакция. Когато се върнете отново у дома, измийте носа и впръскайте разтвор от морска сол (солена вода), или просто го прочистете по ваш си начин (с парни инхалации, например).

Допълнителен съвет:

Чай от коприва и мащерка!

Ежедневно пийте чай от коприва, в който сте добавили малко мащерка по следния начин:

Две пълни супени лъжици коприва и една супена лъжица мащерка, прибавете към половин литър вряща вода. Веднага махнете от котлона и оставете да престои 15-20 минути. Прецеждате и го пиете 3-4 пъти през деня.